Nieuw Il Caberlot Podere  Il Carnasciale Bekijk groter

Podere Il Carnasciale - Il Caberlot

New product

100% il Caberlot 1.5l

 alleen in Magnum te verkrijgen of (3 l prijs op aanvraag).

Gelieve voor ander jaartallen eerst contact op te nemen.

Meer details

260,15 € incl. BTW

Datasheet

Producent Podere Il Carnasciale
Kleur Rood
Inhoud 1,50l
Druivensoort Caberlot
Land Italië
Regio Toscana
Jaartal 2017
Gerecht Zeer exclusieve meditatiewijn

Meer informatie

"Il Caberlot" en "Il Carnasciale" zijn de enige twee wijnen ter wereld die van de meest zeldzame en exclusieve druivensoort Caberlot gemaakt zijn. Deze exclusieve rariteit heeft een hele historie:
Een bekende en gerenommeerde agronoom, dr. Remigio Bordini uit de Veneto-streek, ontdekte in 1964 haast bij toeval in de zone van de Colli Euganei een "merkwaardige druif-zonder-naam": zowel in smaak als naar structuur droeg ze de kenmerken van Cabernet Sauvignon én Merlot samen. En het was duidelijk geen blend, maar een "genetische mutant". Hij nam stekken, en plantte een kleine wijngaard, en noemde de druif "Caberlot". Voor dat exploot kreeg hij trouwens een eredoctoraat van de bekende University of Davis, California.

Maar toen was die wijn nog een nobele onbekende. Dat veranderde toen een Duits koppel, Wolf en Bettina Rogosky-Schnabel, woonachtig in Toscane van Bordini als enigen de toelating kregen om op hun nieuw verworven domein Podere il Carnasciale in Bucine de Caberlot aan te planten. We schrijven 1985. Wolf had de streek en de
wijn lief, maar kende er verder niets van. Hij verzamelde daarom een uitgelezen team: Vittorio Fiore als oenoloog, Bordini als agronoom, en Peter Schilling als wijnmaker.

Fiore voerde een toen als dwaas beschouwde maatregel in: een verhouding van 10.000 wijnstokken/ hectare!, maar per stok slechts 5 trossen toelatend. Achterliggend idee: wijnstokken in onderlinge concurrentiepositie zetten. Groot was de wijngaard wel niet: zo'n 40 are.

De eerste wijn was er al in 1988. En haast onmiddellijk haalde hij de Italiaanse -, en daarna de wereldwijnpers. En dan deze merkwaardigheid: de wijn werd alleen in magnums gebotteld. En hij was heel moeilijk te krijgen. Zo viste zelfs  premier Berlusconi achter het net!

Wolf Rogosky overleed plots in 1996. Maar ex-modejournaliste Bettina had intussen de wijnmakersmicrobe goed te pakken, en zij zet tot op vandaag het bedrijf voort, samen met wijnmaker Peter Schilling.
Intussen werden nieuwe stokken aangeplant, en is er een tweede wijn: Il Carnasciale. Ook die
gooide vanaf zijn eerste verschijning in 2000 hoge ogen.